Fler mobila IT-produkter klarar hållbarhetskrav i TCO Certified

Du är här:/, Pressmeddelande/Fler mobila IT-produkter klarar hållbarhetskrav i TCO Certified

Fler mobila IT-produkter klarar hållbarhetskrav i TCO Certified

Ledande varumärken satsar på att hållbarhetscertifiera mobila produkter. Nu finns 26 modeller av bärbara datorer och tablets, från främst Dell och Lenovo, som klarar hållbarhetskraven i TCO Certified, hållbarhetscertifieringen för IT-produkter.

– När arbetsliv och vardag blir mobilt går hårdvaruutvecklingen mot mindre och mer bärbara datorer samtidigt som produkterna uppgraderas allt snabbare, kommenterar Sören Enholm, VD på TCO Development som driver TCO Certified. För att minska belastning på människa och miljö krävs medvetna och långtgående hållbarhetskrav vid inköp och upphandling. Att ledande IT-varumärken tar hjälp av TCO Development för sina produkter visar att vi är på rätt väg med hållbarhetsfrågorna, säger Sören Enholm.

Mer information

Certifierade datorer och tablets
Vanliga frågor om TCO Certified

För mer information, kontakta:
gabriella.mellstrand@tcodevelopment.com, PR- och pressansvarig

Antal sålda IT-produkter globalt

2015 räknade (IDC) med att det såldes 281.6 miljoner datorer och varav 164.4 miljoner bärbara datorer. Jämfört med 2014 då det såldes över 318 miljoner datorer, 216 miljoner tablets och 1,8 miljarder mobiltelefoner över hela världen (Gartner)

En bärbar dator som klarar kraven i TCO Certified har lägre andel farliga ämnen som klorerade och bromerade flamskyddsmedel, lägre andel farliga icke-halogenerade flamskyddsmedel samt tungmetaller. I den nya generationens krav är det förbjudet med kvicksilver, fluorerade flamskyddsmedel samt mjukgörande ftalaterna DEHP, BBP, DBP och DIBP.

Produkterna klarar även de skärpta kraven på socialt ansvar i tillverkningen med ökade krav på varumärkenas efterkontroll.

Sören Enholm ser också ser en tydlig hållbarhetstrend inom IT-industrin. –De som inte tar hänsyn till miljömässiga- och sociala aspekter i sin verksamhet utsätter sig och företaget för stora risker och att hållbarhetscertifiera sina produkter kan vara en del av en hållbarhetsstrategi för IT-industrin, menar Sören Enholm.

TCO Development har certifierat över 10.000 modeller av IT-produkter sedan 1992. Just nu finns ca 900 modeller i databasen från över 30 tillverkare från hela världen.

Den senaste generationen krav i TCO Certified lanserades i november 2015. Idag finns 24 certifierade bärbara datorer och 2 tablets från två varumärken (20 april 2016). Inköpare och användare av IT har nu ett urval hållbarhetscertifierade produkter att välja bland vilket ökar möjligheten att göra hållbara val vid upphandlingar, inköp och avrop.

Om TCO Development

Vi driver hållbarhet inom IT-sektorn med TCO Certified, hållbarhetscertifieringen för IT-produkter. Certifierade produkter och dess tillverkning möter hållbarhetskrav ur ett livscykelperspektiv, som verifieras av oberoende tredje part.

2017-03-06T09:29:30+00:00 20 April, 2016|Categories: Nyheter, Pressmeddelande|Tags: , , |