Vi ser en tydlig trend för hållbar upphandling i Sverige. Även i USA börjar det att röra på sig. Men det finns hundratals miljömärken. En djungel. Många frågar sig hur man ska välja. Det är faktiskt ganska enkelt, välj de som är tredjepartscertifieringar.

Tredjepartscertifiering innebär att oberoende organisationer tar fram krav och testmetoder baserade på vetenskapliga principer i en öppen process, krav som sin tur verifieras av oberoende verifieringsorganisationer. Vi uppmuntrar inköpare och upphandlare att dra nytta av de tusentals timmar av kravutveckling och uppföljning och den kunskap och kompetens som finns hos tredjepartscertifieringar.

I Sverige samarbetar sju tredjepartscertifieringar

I Sverige har sju tredjepartscertifieringar inlett ett unikt samarbete med kampanjen #ModUpp2020, som arbetar för att fler kommuner ska använda tredjepartscertifieringar för att nå hållbarhetsmål. Det står för Modern Upphandling, vilket innebär att miljömässiga och sociala krav ska ställas och verifieras av en oberoende certifiering. Kommuner som ansluter sig till kampanjen åtar sig målet att minst 50 procent av alla upphandlade produkter ska vara hållbarhetscertifierade senast år 2020.

Tillsammans erbjuder vi certifierade produkter inom biobränsle, el, textilprodukter, fisk och andra matprodukter, guld, drivmedel, byggnadsmaterial IT-produkter och mycket mer.

Träffa ModUpp2020 i Almedalen 2016

Hållbar upphandling i USA

I USA deltog vi på TCO Development nyligen i ett seminarium på Sustainable Purchasing Leadership Councils (SPLC) årliga konferens om hållbar upphandling. Där samverkade vi med tredjepartscertifieringarna GreenSeal, FSC och Fairtrade. På seminariet talade vi om hur inköpare och upphandlare kan använda hållbarhetscertifieringars krav och uppföljning för att förenkla sitt arbete och hitta produkter som är att föredra framför andra.

Läs mer om SPLC

Webinar-on-demand: kommande riktlinjer i USA för hållbar upphandling

I detta webinar i vår serie Sustainable IT Webinar Series berättar Christina Macken, Director of Programs, Sustainable Purchasing Leadership Council (SPLC), om deras kommande riktliner för hållbar upphandling..

Se det inspelade webinariet